• Joya

Bladzijde uit mijn dagboek: Belemmerende Overtuigingen

Op momenten voelt het als een gevecht. Alsof je niets anders doet dan een discussie voeren in je eigen hoofd. Er was een moment dat ik mijn gedachteproces niet kon stoppen en rust een onhaalbaar iets leek. Nu weet ik wel beter.


Wervelwind aan gedachten

Het moment dat ik opmerkte dat ik mijn gedachten niet kon stopzetten, was tijdens het begin van mijn burn-out in 2016. Ik weet nog dat ik in de huiskamer van mijn vader stond en verlangde naar rust. Rust in mijn hoofd. Ik werd altijd geleid door mijn gedachten, in plaats van mijn gevoel of signalen van mijn lichaam. Wilde het perfecte plaatje uitstralen en daar ging al mijn energie heen. Ik moest van mijzelf 3 keer per week boksen, mocht geen snoepgoed, geen vette hap, weinig koolhydraten, moest carrière maken, een druk sociaal leven leiden, op iedere uitnodiging in gaan en voor iedereen klaar staan. Dat was best vermoeiend.

Daar stond ik, in de woonkamer in mijn ouderlijk huis, toegegeven aan de moeheid en snakkend naar rust. Maar de gedachten gingen als wervelwinden door mijn hoofd. Op dat moment pakte ik mijn telefoon en zocht ik hulp bij iets wat later mijn burn-out bleek te zijn.


Mijn burn-out is voornamelijk ontstaan door een cocktail van perfectionisme, onzekerheid, ambitie & en gezien willen worden. Ik wilde altijd het hoogst haalbare en had altijd de angst dat het mij niet zou lukken. Deze angst werd gevoed door overtuigingen die dat aanwakkerden. Overtuigingen die werden gecreëerd door wat ik om mij heen hoorde en zag gebeuren.


De CITO-toets

Het zaadje van mijn eerste overtuiging begon bij de CITO-toets in groep 8. MAVO (nu bekend als VMBO-T) werd neergezet als een lage intelligentie - en dat wilde je niet. VWO was het beste en dat is wat je wilde. Ik kreeg MAVO/HAVO advies en weet nog dat ik mij onwijs dom voelde. Ik schaamde mij om aan anderen te vertellen wat mijn CITO-score was.

Dat was voor mij het eerste moment dat ik zag wat er kon gebeuren als je jezelf niet op het ergste had voorbereid. Ik moest een manier vinden om het "goed te maken". Dat moment was voor mij het eerste gevoel van falen en schaamte wat ik niet meer wilde meemaken. Dus, voorbereiden op al het mogelijke. Ik wilde nooit meer in die situatie komen. Daar is mijn belemmerende gedachte "Ik mag nooit meer falen" uit ontstaan. Deze belemmerende overtuiging heeft mij tot nu toe veel stress opgeleverd. En doet dat eigenlijk nog steeds hier en daar. Omdat het in andere vormen blijft terug komen.

Bewustwording & omzetten

Om terug te komen op de hulp tijdens mijn burn-out in 2016. Daarin heb ik veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van bepaalde overtuigingen om beter te begrijpen waar het vandaan komt. Maar dat is niet het belangrijkste. Wat mij toen heel erg heeft geholpen is de bewustwording rondom belemmerende overtuigingen te vergroten en deze in situaties op te merken. Want dat maakt het makkelijker om deze om te zetten in iets positief dat bijdraagt in plaats van belemmerd.

Voor mij duiken belemmerende overtuigingen op wanneer ik bijvoorbeeld iets nieuws uitprobeer, of naar een verjaardag toe ga. Dan hoor ik "Wat als het niet lukt?" of "Wat als niemand tegen je praat? Dan lijk je een loser."Dan kan ik deze omzetten in "Wat als het wel lukt, hoe vet!" of "Ja, wat als niemand tegen mij praat. Wat dan? Wat gebeurt er dan? Niets....". Triggers weten te herkennen, opmerken, opschrijven en ontkrachten. Dat heeft mij geholpen om de wervelwind van gedachten tot rust te brengen.

Jouw Debby Downer

Iedere dag komen belemmerende overtuigingen tevoorschijn in een ander jasje. Het is alsof iemand continu je goede ideeën tegenspreekt. Wanneer zin hebt om naar het strand te gaan, komt je innerlijke Debby Downer om de hoek, "Je weet dat je een bikini aan moet toch? Iedereen zal zien dat je niet consequent bent geweest met het sporten.”. Of je hebt zin om een muziek instrument te bespelen, jouw innerlijke Debby Downer gaat daar graag op in met "Moet je dat nou wel doen? Op deze leeftijd nog? Ze zien je al aankomen.". Deze 'Debby Downer' is no fun en blijft altijd een rol spelen. De kracht zit in het minder ruimte te geven en je innerlijke criticus naar de achterbank te sturen, zodat je de innerlijke criticus minder gaat horen.


Levenslang met belemmerende overtuigingen

Er is geen ultieme fix om voor altijd af te rekenen met alle belemmerende overtuigingen. Belemmerende overtuigingen blijven een onderdeel van jou. Dit zal even een acceptatieproces zijn, maar ik kan je garanderen dat het makkelijker wordt om ze op te merken en om te zetten naar iets wat je helpt in plaats van belemmerd. Het is even oefenen, maar je geplukt daar op den duur de vruchten van. Want in the end: het is een gedachte die jij zelf heb gecreëerd. En deze kan je ook zelf weer ontkrachten.

The power of the mind.

Liefs,

Joya

23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven